Bereid jouw organisatie voor op de NIS2-Richtlijn

Bereid jouw organisatie voor op de NIS2-Richtlijn
Geschreven door Jeffrey Baay op 6 mei 2024Leestijd: 4 minuten

In de hedendaagse onderling verbonden digitale wereld is het waarborgen van netwerk- en informatieveiligheid van cruciaal belang voor bedrijven in de hele Europese Unie (EU). Daar komt de NIS2-richtlijn om de hoek kijken, een belangrijk wetsstuk dat is ontworpen om cyberbeveiliging te versterken en essentiële infrastructuur te beschermen. Laten we eens dieper ingaan op wat de NIS2-richtlijn inhoudt, waarom het belangrijk is, en wat organisaties moeten doen om naleving en gereedheid te waarborgen.

Begrip van de NIS2-Richtlijn

De Network and Information Security-richtlijn, ook wel bekend als NIS2, vertegenwoordigt een significante evolutie ten opzichte van zijn voorganger, de NIS-richtlijn. De NIS2 vergroot de reikwijdte van de eerste richtlijn door meer sectoren te omvatten. Het overkoepelende doel? Het versterken van de cyberweerbaarheid, het verbeteren van beveiligingsmaatregelen en het stroomlijnen van protocollen voor het melden van incidenten. Met een uitgebreider bereik en strengere eisen vereist de NIS2-richtlijn proactieve actie van bedrijven die binnen de EU opereren. De sectoren die vallen onder de NIS2 en de criteria die bepalen of een organisatie onder de NIS2-richtlijn valt kun je hier vinden.

Belangrijkste onderdelen van NIS2-naleving

  • Zorgplicht – De richtlijn bevat een zorgplicht die entiteiten verplicht om zelf een risicobeoordeling te doen. Op basis daarvan nemen zij passende maatregelen om hun diensten zoveel mogelijk te waarborgen en de gebruikte informatie te beschermen.
  • Meldplicht – De richtlijn schrijft voor dat entiteiten incidenten binnen 24 uur bij de toezichthouder moeten melden. Het gaat om incidenten die de verlening van de essentiële dienst sterk (kunnen) verstoren. Een cyberincident moet ook bij het Computer Security Incident Response Team (CSIRT) gemeld worden. Dit team kan vervolgens hulp- en bijstand leveren. Factoren die een incident meldingswaardig maken, zijn bijvoorbeeld het aantal personen dat door de verstoring is geraakt, de tijdsduur van een verstoring en de mogelijke financiële verliezen.
  • Toezicht – Organisaties die onder de richtlijn vallen, komen ook onder toezicht te staan. De NIS2-richtlijn schrijft voor dat een onafhankelijk toezichthouder (buiten eventueel interbestuurlijk toezicht) naar de naleving van de verplichtingen uit de richtlijn kijkt. Zoals de zorg- en meldplicht. Momenteel wordt bekeken onder welke toezichthouder de sector Overheid komt te vallen (dit is nog niet bekend) en wat het toezicht inhoudt. Het is de bedoeling om gebruik te maken van bestaande verantwoordingsstructuren. Ook wordt gestreefd naar harmonisering van deze verantwoordingsstructuren.

Voorbereiden op NIS2

Handhaven van een sterke beveiligingspositie

Effectieve cyberbeveiliging staat of valt met goed geïnformeerde en goed opgeleide medewerkers. Verhoog het bewustzijn en bied uitgebreide cybersecurity-training om risico's te beperken en een cultuur van cyberweerbaarheid te bevorderen.

Voordelen van het implementeren van de NIS2-Richtlijn

  • Risicobeheer en -vermindering: Proactieve risicobeoordeling en robuuste protocollen voor incidentrespons verminderen potentiële bedreigingen en minimaliseren de impact van cyberincidenten.
  • Verbeterde Incidentrespons en herstel: Vereenvoudigde melding en respons op incidenten vergemakkelijken snelle oplossingen en minimaliseren de downtime.
  • Verbeterde bedrijfscontinuïteit: Door cyberdefensies te versterken, zorgen organisaties voor ononderbroken bedrijfsvoering en beschermen ze kritieke activa.
  • Versterkte beveiliging van toeleveringsketens: Verhoogde beveiligingsmaatregelen worden uitgebreid tot leveranciers van de toeleveringsketen, waardoor de algehele veerkracht toeneemt en de kwetsbaarheid voor cyberdreigingen afneemt.
  • Efficiëntie- en productiviteitswinsten: Een proactieve benadering van cybersecurity bevordert operationele efficiëntie, stimuleert productiviteitswinsten en versterkt de concurrentiepositie.

Op weg naar de toekomst

Naarmate de deadline van oktober 2024 nadert, moeten EU-bedrijven prioriteit geven aan NIS2-naleving om cyberrisico's effectief te beperken en essentiële infrastructuur te beschermen. Door de principes van de NIS2-richtlijn te omarmen en robuuste cybersecuritymaatregelen te implementeren, kunnen organisaties het hoofd bieden aan de uitdagingen van het steeds veranderende digitale landschap met vertrouwen en veerkracht.

Vooruitkijken

Hoewel de weg naar NIS2-naleving uitdagingen met zich meebrengt, biedt deze ook kansen voor organisaties om hun cyberbeveiligingspositie te versterken en de algehele veerkracht te vergroten. Door proactieve risicobeheerpraktijken te omarmen, een cultuur van cyberbewustzijn te bevorderen en geavanceerde technologieën te benutten, kunnen bedrijven gedijen in een steeds digitalere wereld.

Conclusie

De NIS2-richtlijn vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in het cybersecurity-framework van Europa, en luidt een nieuw tijdperk in van verbeterde veerkracht en regelgevende naleving. Door de vereisten van de richtlijn te begrijpen, nalevingsinspanningen te prioriteren en te investeren in robuuste cybersecuritymaatregelen, kunnen organisaties het steeds complexere digitale landschap met vertrouwen en veerkracht navigeren.

Wat kan Outcome voor jouw bedrijf betekenen?  

Als je niet zeker weet of jouw organisatie onder de NIS2-richtlijn valt, dan kun je een zelfevaluatie invullen. Vervolgens kun je een NIS2-Quickscan doen om te kijken hoe jouw organisatie zich kan voorbereiden op de komst van de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. Daarnaast is Outcome als strategische IT-partner in staat om organisaties te adviseren over cyber security en wat de NIS2 precies voor jouw bedrijf betekent. Wij helpen bij het navigeren en beheren in deze snel ontwikkelende markt. Meer weten over de mogelijkheden die Outcome jouw bedrijf kan bieden? Plan dan vrijblijvend een afspraak in met één van onze specialisten! 

Geschreven door
Jeffrey Baay
Jeffrey BaayDirecteur

Afspraak maken

Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij jullie kunnen bieden? Plan dan vrijblijvend een afspraak in met één van onze specialisten!

maak een afspraak