Trends en voorbeelden op het gebied van cyberaanvallen

Elk jaar wordt de digitale wereld steeds complexer, en daarmee ook de dreigingen waar bedrijven dagelijks mee te maken hebben. Cyberaanvallen worden geavanceerder en de impact op bedrijven wordt groter. Wil jij meer weten over de cyber risico’s waar we vandaag de dag mee te maken hebben? Lees dan vooral verder over de trends en voorbeelden op het gebied van cyberaanvallen.
De toename van cyberaanvallen
Cyberaanvallen zijn de afgelopen jaren niet alleen in aantal toegenomen, maar ook in de complexiteit hiervan. Cybercriminelen vinden steeds nieuwe manieren om toegang te krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie. Vooral kleine en middelgrote bedrijven zijn kwetsbaar, omdat zij vaak niet beschikken over dezelfde beveiligingsmiddelen als grotere organisaties.
De toenemende dreiging van ransonware
Een van de meest verwoestende vormen van cybercriminaliteit is ransomware. Dit type malware vergrendelt de bestanden op je systeem en dwingt je om losgeld te betalen om ze weer vrij te krijgen. Ransomware-aanvallen nemen toe in zowel aantal als impact, en bedrijven die getroffen worden kunnen ernstige financiële schade lijden.
Het betalen van losgeld is echter geen garantie dat je je gegevens terugkrijgt. Daarom is het van belang om regelmatig back-ups te maken van je bestanden en om robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren. Door voorbereid te zijn, kun je de schade beperken en de kans verkleinen dat je slachtoffer wordt van een ransomware-aanval.
Cyberaanvallen op productiebedrijven
Een andere trend die speelt zijn de cyberaanvallen op productiebedrijven. Een recentelijk voorbeeld hiervan is het productiebedrijf Rubber Resources. In september 2024 werd het bedrijf slachtoffer van een ransomeware aanval van de Playgroup. De Playgroup heeft toegang verkregen tot belangrijke systemen en deze versleuteld, wat de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten in gevaar bracht.
Op zoek naar specifieke informatie
In de moderne wereld van technologie en internet zijn cyberaanvallen aan de orde van de dag. Cybercriminelen blijven nieuwe manieren vinden om in te breken op systemen en vertrouwelijke informatie te stelen. Er zijn een aantal tactieken waar cybercriminelen gebruik van kunnen maken, zoals bijvoorbeeld password spraying, zeroday aanval of een datalek. Onlangs vond er een aanval plaats op Microsoft, waarbij een groep Russische cybercriminelen erin slaagde om toegang te krijgen tot de accounts van enkele werknemers. Zij gebruikten een techniek die bekend staat als "password spraying".
Bij deze techniek voeren cybercriminelen een groot aantal gebruikersnamen in een speciaal programma in. Dit programma test vervolgens verschillende veelvoorkomende en vaak zwakke wachtwoorden, zoals 'Welkom123', 'Wachtwoord1!', of 'Hallo123'. Door deze combinatie van gebruikersnamen en wachtwoorden te proberen, is het programma in staat om de juiste combinatie te vinden en zo toegang te krijgen tot een account. Deze eenvoudige, maar effectieve methode toont aan hoe kwetsbaar organisaties kunnen zijn als hun medewerkers niet kiezen voor sterke, unieke wachtwoorden.
Het gevaar van een zero-day aanval
Password spraying is slechts één van de vele methoden die cybercriminelen gebruiken. Een andere, vaak veel gevaarlijkere tactiek is de zero-day aanval. De term "zero-day" verwijst naar een situatie waarin softwareontwikkelaars pas net op de hoogte zijn van een beveiligingslek in hun systeem. De cybercriminelen zijn dus eerder achter een beveiligingslek gekomen dan de softwareontwikkelaars. In feite hebben ze "nul dagen" de tijd gehad om dit probleem op te lossen, wat betekent dat er nog geen oplossing of patch voorhanden is. Cybercriminelen maken gebruik van deze kwetsbaarheid voordat de ontwikkelaars een kans hebben gehad om het te repareren.
Afpersing door een datalek
Als dit nog niet zorgwekkend genoeg is, is er ook een groeiende trend van afpersing door cybercriminelen na een datalek. In plaats van alleen gegevens te stelen, proberen cybercriminelen nu geld af te persen van de slachtoffers door te dreigen hun gestolen informatie openbaar te maken. Een recent voorbeeld hiervan vond plaats op 14 maart 2024 bij de organisatie Mediaworks. Bij dit bedrijf werd een datalek ontdekt waarbij de gegevens van ongeveer 403.000 mensen werden gehackt. De cybercriminelen benaderden vervolgens de slachtoffers rechtstreeks per e-mail. Ze eisten een betaling van $500 in cryptocurrency, met de belofte dat de gestolen gegevens niet openbaar zouden worden gemaakt als er werd betaald.
Een ander recentelijk voorbeeld van een datalek, waar (nog) geen afpersing heeft plaatsgevonden, is de politie hack van september 2024. In deze datalek hebben de cybercriminelen ongeveer 62.000 contactgegevens van de medewerkers buitgemaakt. De verwachting is dat dit is gebeurd door een phisingmail. Zo’n simpele phishingmail kan dus een super grote impact hebben op een organisatie.
10 Slimme beveiligingsmaatregelen om je bedrijf te beschermen in 2024
Cybersecurity blijft in 2024 turbulent, met onverwachte wendingen. Bedrijven moeten nu actie ondernemen om hun cyberweerbaarheid te vergroten en hun verdediging te versterken. Deze tips kunnen helpen ervoor te zorgen dat ze de juiste stappen zetten:
- Voer regelmatig, uitgebreide beveiligingsbewustzijnstrainingen uit.
- Train medewerkers frequent met phishing-simulaties.
- Krijg een duidelijk beeld van de risico's van dark web-data.
- Voer regelmatig penetratietests uit om te leren hoe cybercriminelen verdedigingen kunnen doorbreken.
- Implementeer slimme e-mailbeveiliging die automatisch schadelijke e-mails kan onderscheppen en elimineren.
- Verwaarloos onderhoud niet. Patch software en systemen regelmatig.
- Overweeg te kiezen voor een managed security operations center (SOC) om zware cybersecurity-expertise altijd beschikbaar te hebben.
- Investeer in endpoint detection and response (EDR) technologie om het incidentbeheer te versnellen.
- Maak, update en oefen incident response-plannen, inclusief plannen voor cyberaanvallen zoals ransomware.
- Beoordeel de cyberweerbaarheid van leveranciers en dienstverleners.
Als je na het lezen nog vragen hebt of wilt ontdekken wat Outcome voor jouw bedrijf kan betekenen op het gebied van veilige bedrijfsprocessen, plan dan gerust een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten!
Afspraak maken
Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij jullie kunnen bieden? Plan dan vrijblijvend een afspraak in met één van onze specialisten!