Het is Wereld back-up dag: denk na over een goed back-up en herstelplan

Het is Wereld back-up dag: denk na over een goed back-up en herstelplan
Geschreven door Jeffrey Baay op 31 maart 2021Leestijd: 4 minuten

Het is Wereld back-up dag: denk na over een goed back-up en herstelplan


Bedrijven worden steeds afhankelijker van data in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Dat maakt ze tegelijkertijd kwetsbaarder. Zodra de data-huishouding verstoort wordt door bijvoorbeeld een cyberaanval, kan het hele bedrijf plat komen te liggen. Dit kostbare scenario valt gelukkig te voorkomen met een back-up en herstelplan.
 
Gehackte servers; cyberaanvallen door Russische of Chinese hackers; gijzelingssoftware waarmee bedrijven worden afgeperst; een uitgelekt wachtwoord dat in verkeerde handen belandt; een brand in de serverruimte; een rancuneuze oud-medewerker die de boel saboteert of een database meeneemt. De lijst met potentiële bedreigingen wordt steeds langer en bijna dagelijks verschijnen er wel krantenberichten over bedrijven waarvan de data is gecompromitteerd. Tegelijkertijd zijn ondernemingen steeds afhankelijker van data, het is zelfs vaak van vitaal belang voor de dagelijkse bedrijfsvoering.


Geruststellende gedachte
 

Voor ondernemers is het daarom belangrijk om hier eens goed bij stil te staan. Virussen, spam, malware en kleine of grote ongelukken kunnen ernstige schade toebrengen aan een organisatie. Het kan ertoe leiden dat databestanden beschadigd raken, helemaal verdwijnen of opeens - ongewild - geopenbaard worden.

Databeveiliging is uiteraard van cruciaal belang, maar het is verstandig om ook na te denken over het worst case scenario: Hoe staan we ervoor als ons ERP-systeem om onverklaarbare redenen crasht, onze klantendatabase is “gegijzeld” of al onze data op de mailserver is verdwenen? Voor dat soort onvoorstelbare situaties, die helaas toch regelmatig werkelijkheid worden, is een goed back-up en herstelplan essentieel. Oftewel, een soort digitaal vangnet waardoor jouw bedrijf gewoon kan doordraaien zodra de data-huishouding verstoord wordt. Helaas zien we nog te vaak dat ondernemers – met de handen in het haar - pas achteraf denken: “Hadden we maar een goede back-up gemaakt zodat alle systemen direct hersteld konden worden.”
 

Bedreiging 1: cyberaanvallen
 

Criminelen hebben in de gaten dat bedrijven steeds afhankelijker zijn van hun bedrijfsdata. Het stelen van data – de Achilleshiel van bedrijven – is daardoor een crimineel verdienmodel geworden. Cybercriminelen hebben bovendien een breed arsenaal aan digitale breekijzers om bij bedrijven binnen te dringen. Ze kiezen daarbij vaak de weg van de minste weerstand: MKB-bedrijven die hun IT-beveiliging niet goed genoeg op orde hebben. Zodra de criminelen toegang hebben, zijn er meerdere scenario’s denkbaar: de criminelen stelen bedrijfsdata (om te verkopen) en vertrekken weer. Of, ze “gijzelen” jouw bedrijfsdata door middel van versleuteling en eisen vervolgens geld – vaak in Bitcoins – om de data weer toegankelijk te maken. De kans dat ze daadwerkelijk woord houden, is allesbehalve gegarandeerd. Een solide back-up en herstelplan kan de schade van dit soort cyberaanvallen gelukkig beperkt houden. De (verdwenen) data, die essentieel is voor de dagelijkse bedrijfsvoering, kan bijna direct hersteld worden.
 

2. Technische problemen
 

Het onderhoud van servers en andere hardware voorkomt een hoop problemen, maar biedt geen 100 procent garantie tegen uitval. Soms is het een kortdurende storing, maar hardware kan ook domweg uitvallen door een technisch mankement of externe factoren zoals een brand of natuurramp. In dit soort extreme gevallen biedt het back-up en herstelplan uitkomst: de verloren data kan direct ‘opgehaald’ worden uit de back-up. Door middel van een recente datakopie is de datavoorziening in een mum van tijd hersteld waardoor jouw bedrijf weer snel kan doordraaien.   
 

3. Menselijke fouten
 

Dataverlies door brand, natuurrampen en cybercriminelen vormen reëel bedreigingen. Maar de oorzaak kan in de meeste gevallen op conto geschreven worden van menselijke fouten. Dat varieert van een omgestoten kop koffie over een server tot het niet updaten van software, medewerkers die gebruikmaken van te makkelijke wachtwoorden of een foute link aanklikken waardoor stiekem malware wordt geïnstalleerd. Het beheren en monitoren van de bedrijfssystemen kan zorgen voor een vroege signalering van het probleem, maar de data is dan helaas al gecompromitteerd. Het is daarom verstandig om medewerkers te trainen om veelgemaakte fouten op beveiligingsgebied te voorkomen. En mocht het worst case scenario toch uitkomen, kan kostbaar oponthoud voorkomen worden dankzij het back-up en herstelplan.
 

Outcome regelt het Back-up en Herstelplan
 

Het advies van Outcome luidt: ‘Wees voorbereid’ en ga er niet vanuit dat het wel goed zal komen. Er is een actief beleid vereist om dit te realiseren zoals het maken van een standaard back-up van Microsoft 365 en de gehele server (en niet alleen de data). Dit vergemakkelijkt en versnelt het terugzetten. Outcome kan ervoor zorgen dat dit geregeld wordt. We hebben een Back-up en Herstel oplossing waarmee we meerdere keren per dag een back-up maken en een controle doen. De data wordt ook veilig gesynchroniseerd naar een datacenter en bij verlies of diefstal lezen we de data direct terug naar de bedrijfsomgeving. Mocht er dus sprake zijn van dataverlies zorgen we ervoor dat alle databestanden worden teruggezet. Een geruststellende gedachte.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen met de back-up of herstelplan? Wij gaan daarover graag met je in gesprek. 

Geschreven door
Jeffrey Baay
Jeffrey BaayDirecteur

Afspraak maken

Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij jullie kunnen bieden? Plan dan vrijblijvend een afspraak in met één van onze specialisten!

maak een afspraak